Blogpost
"Yoga brengt veel meer dan een sterker lichaam" - Interview met Melanie van de Graaf-van Iperen
Tijd om de personal trainers op dit platform eens wat beter te leren kennen. Wat motiveert hen? Hoe gaan ze te werk? En: wat zijn hun beste tips voor een gezond en gelukkig leven? Dit keer spraken we Melanie van The Yoga Society. Toen zij de diepte in wilde op het gebied van yoga zocht ze een personal trainer die hierin was gespecialiseerd. Die bleken er niet te zijn. Toen is ze het zelf maar gaan doen. Inmiddels bestaat haar bedrijf 2 jaar en heeft ze al heel wat klanten begeleid naar een sterker lijf en een rustiger hoofd.
Hoe lang werk je al als personal trainer?
Ik werk nu 2 jaar als personal trainer. Daarvoor heb ik lang groepslessen gegeven bij sportscholen.
Je bent gespecialiseerd in yoga. Waar komt jouw liefde voor yoga vandaan?
Ik las eerdere interviews met personal trainers en het viel me op dat bijna iedereen vanuit een burn-out is begonnen. Bij mij was dat ook zo. Op dat moment zag ik het trouwens zelf niet als burn-out en ik heb dat woord toen ook nooit gebruikt. Ik was zwaar in denial. Ik was het gewend om altijd stevige vormen van sport te doen. Doordat mijn bijnieren nu waren uitgeput kon dat niet meer. Mijn artsen zeiden: stop met sporten en begin met rustige vormen van yoga. Ik vond dat heel lastig. Ik deed al 20 jaar aan yoga, maar alleen alleen de zware, heftige vormen. Yin yoga had ik wel eens geprobeerd, maar dat vond ik vreselijk. Drie minuten lang in dezelfde houding zitten, met een muziekje erbij. Ik werd daar heel ongemakkelijk van.
Toen ik na mijn burn-out aansloot bij de yin yogales, vroeg de docente waarom ik daar was. Ik begon te huilen. Toen heeft zij voorgesteld om een teacher training te gaan doen, om beter te snappen waar yin yoga voor staat. Dat heeft mijn kijk op yoga helemaal veranderd. Ik kwam erachter dat het fysieke deel maar een heel klein stuk is van de taart die yoga vormt. De rust vinden in je hoofd, je gedachten kwijtraken: dat is yoga. Inmiddels is dit jaren geleden en nog steeds hebben de meer fysieke vormen van yoga mijn voorkeur, maar ik ben de rustigere vormen veel meer gaan waarderen.
Waarom heb je besloten om privéles te geven in yoga? Volgens mij is dat best bijzonder?
Ik deed zelf al jarenlang aan personal training in de sportschool en bij crossfit. Dan wilde ik bijvoorbeeld kunnen optrekken en ik wist dat je dat het snelst bereikt met de hulp van een pro. Nu wilde ik graag meer leren over yoga en ook daar wilde ik graag wat intensiever bij begeleid worden. Je doet er namelijk een heel leven over om slechts een miljoenste van yoga te leren kennen, zo groot is het. Maar personal training op het gebied van yoga bleek er niet te zijn. Toen zag ik een gat in de markt en ben ik het zelf gaan doen.
Wat voor mensen komen vooral bij jou terecht?
Ik trek vooral perfectionisten uit het bedrijfsleven aan. Zij vinden het fijn om de volle aandacht te krijgen en zien yoga in een groep minder zitten. Vaak komen ze bij mij terecht, omdat ze iets fysieks willen bereiken. Op hun hoofd kunnen staan of een sixpack krijgen bijvoorbeeld. Daar gaan we dan natuurlijk aan werken, maar het mooie is dat klanten uiteindelijk bijna altijd inzien dat yoga veel meer brengt dan dat. Gaandeweg geef ik ze gedoseerd de filosofieën van yoga mee.
Klanten komen regelmatig bij me binnen met een hoge ademhaling en opgetrokken schouders. Als iemand dan een paar maanden later in rust binnenkomt, dan kan ik daar heel gelukkig van worden. Het leven bestaat uit doelen behalen tegenwoordig, maar we zijn allemaal een beetje vergeten om daar de balans in te vinden. Ik probeer mensen te leren om liever te zijn voor zichzelf.
Wat zijn de voordelen van privé yogalessen ten opzichte van groepslessen?
Ik doe nu 25 jaar aan yoga, maar ik ben in het begin een paar keer gestopt. Tijdens de lessen was ik altijd degene die erachteraan sleepte. Ik was niet fit, kon het tempo niet volgen. Mijn hersenen hadden langer nodig om de instructies te verwerken. Ik vond yoga totaal niet relaxt. Hetzelfde zie ik nu bij mijn klanten. Vaak beginnen ze het na 4 keer pas leuk te vinden, omdat ze dan de basis onder de knie hebben. Zeker als je net begint zijn privélessen daarom echt heel fijn. De gène valt weg. Want al adviseer ik iedereen om zich vooral niet te vergelijken met anderen, veel mensen doen dat toch.
Als iemand met jou aan de slag gaat, wat kan diegene dan verwachten?
De eerste les ga ik op zoek naar de behoeften van de klant en de ervaring. Hoe fit ben je? Heb je al eerder aan yoga gedaan? Wat wil je bereiken? Daarna stippel ik een programma uit. Ik doe aan fusion yoga en mix stijlen, afhankelijk van wat je nodig hebt. Daarin onderscheid ik me. Als iemand bijvoorbeeld heel stijf is in de heupen, dan kan ik aan het begin en einde van een vinyasa-les (een wat intensievere vorm van yoga) nog wat yin yoga (een rustigere vorm van yoga) toevoegen om de heupen te stretchen.
Als ik iemand beter leer kennen voel ik na een tijdje ook zelf aan wat iemand nodig heeft. Laatst zag ik aan een zwangere klant dat ze oververmoeid was. Ze wilde zelf graag een stevige les, maar in plaats daarvan hebben we een uur lang een geleide meditatie gedaan. Een paar dagen later werd de baby gehaald.
Verder is yoga bij mij totaal niet zweverig. Ik heb geen neusring, geen tulband en ik ga geen mantra’s met je zingen als je jezelf daar ongemakkelijk bij voelt. Yoga bestaat uit praktische tools en is tegenwoordig zelfs populair onder voetballers.
Wat vind jij het allerbelangrijkste als je met iemand samenwerkt?
Ik vind het heel belangrijk dat iemand zich op zijn gemak en vrij voelt. De eerste keer ademhalingsoefeningen doen voelt vaak heel gek, maar na een paar maanden zie ik mensen dat voluit doen. Als mensen zich op hun gemak voelen komen ook de verhalen. Dan leer ik iemand kennen en snap ik waar emoties vandaan komen en waarom lichaamsdelen vast zitten. Daar kan ik de trainingen vervolgens op aanpassen.
Wat doe je zelf om in vorm te blijven?
Na mijn burn-out heb ik dat drastisch veranderd. Ik deed eerst fanatiek aan crossfit, maar dat doe ik niet meer. De sixpack is nu een twopack. Het liefst doe ik iedere ochtend yoga, waarvan 3 keer per week de intensievere vorm Ashtanga. Daarnaast loop ik 2 keer in de week hard en wandel ik regelmatig in de natuur. Dat vind ik echt een cadeautje voor je hoofd.
Zijn er bepaalde doelen die je de komende jaren wilt bereiken?
Ik wil graag geografisch uitbreiden. Door de jaren heen heb ik veel goede yogadocenten leren kennen. Die zou ik aan me willen binden, zodat ik meer mensen kan helpen door middel van yoga. Er is veel behoefte aan privéles, maar er zijn weinig yogadocenten die dat aanbieden en zich richten op het bedrijfsleven. Daar wil ik verandering in brengen.
Als je één tip zou mogen geven op het gebied van voeding of beweging, wat zou die dan zijn?
Wees lief voor jezelf. Het draait allemaal om bewustzijn. Dat klinkt cliché en makkelijk, maar ik weet uit ervaring dat mensen niet weten wat er gebeurt in hun lichaam. En heb geduld. Met kleine stappen en aanpassingen kom je er wel.
Ook trainer worden?
Ook trainer worden op deze site? Meld je aan of schrijf u in voor een account om van start te gaan.