Blogpost
"Mooi om te zien hoe klanten met de minuut progressie maken" - Interview met Dennis Ebert
Tijd om de personal trainers op dit platform eens wat beter te leren kennen. Wat motiveert hen? Hoe gaan ze te werk? En: wat zijn hun beste tips voor een gezond en gelukkig leven? Dit keer spraken we Dennis Ebert. Hij is een bijzondere personal trainer, want bij hem ga je niet met fitness of bootcamp aan de slag. In plaats daarvan ga je met een mountainbike het bos in en spelenderwijs je grenzen verleggen. Als je het plezier in sporten nog niet gevonden hebt, dan gaat dat met Dennis zeker lukken.
Hoe lang werk je al als personal trainer?
Daar ben ik net mee begonnen. Inmiddels heb ik mijn eerste klanten mee het bos in mogen nemen en dat hoop ik nu verder op te bouwen.
Je bent gespecialiseerd in mountainbiken. Waar komt jouw liefde voor mountainbiken vandaan?
Ik ben opgegroeid op twee wielen. Ik vond het al op heel jonge leeftijd leuk om met fietsjes te springen en te slippen. Op mijn vierde kreeg ik een crossmotortje, waar ik wedstrijden mee reed tot ik zes was. Daarna ben ik gaan voetballen, omdat dat iets praktischer was. Tot mijn 16e heb ik dat op aardig hoog niveau gedaan, maar de liefde voor de fiets bleef. Op mijn 15e kocht ik een mountainbike en sloot ik me aan bij een vereniging. Op mijn 17e ben ik nationaal wedstrijden gaan rijden. Een jaar later deed ik mee aan het EK en werd ik 3e tijdens het Nederlandse kampioenschap (voor junioren). Uiteindelijk heb ik 15 jaar lang nationale en internationale wedstrijden gereden. Daar ben ik ongeveer 4 jaar geleden mee gestopt.
Hoe ben je bij personal training terecht gekomen?
Vorig jaar kreeg ik van iemand de vraag of ik haar op weg wilde helpen. Ze ging namelijk een zevendaagse tocht rijden voor het goede doel. Haar conditie was geen probleem, maar het technische aspect van mountainbiken was spannend en moeilijk. Ik vond het erg leuk om mijn kennis en expertise te delen. Dat gevoel dat je als beginner hebt krijg je nooit meer terug. Daarom is het zo mooi om bij anderen te zien hoe ze met de minuut progressie maken. Door deze ervaring besloot ik dat ik de liefde voor deze sport met meer mensen wil delen. Ik richt me op mensen die het plezier in sporten nog niet hebben gevonden. Die beseffen dat sporten onderdeel is van een gezonde levensstijl, maar het lastig vinden om te starten. Wat mij betreft is mountainbiken daarvoor de perfecte sport. Lekker de natuur in en spelenderwijs je grenzen verleggen. En ondertussen ben je toch actief bezig. Uiteindelijk komt de wens om jezelf te verbeteren dan vanzelf.
Wat zijn de voordelen van personal training bij mountainbiken?
Je kunt naar een vereniging toe gaan en aanhaken bij een bestaande groep. Dat is een laagdrempelige en leuke manier om met fietsen te starten, maar als beginner aanhaken kan spannend zijn. Daarnaast mis je de individuele aandacht. Doordat wij 1-op-1 op pad gaan kan ik de rit helemaal op jou afstemmen. Zeker als beginner is dat fijn. Ik heb alle aandacht voor jou en zie wat jij nodig hebt om je vaardigheden te verbeteren. Denk aan je zithouding of traptiming. Zo leer je snel en heb je binnen no time meer controle over je fiets. Ook ben je bij een vereniging gebonden aan vaste momenten. Bij personal training kies je het moment dat jou het beste uitkomt. Bovendien ontzorg ik je volledig. Je hoeft nog nooit te hebben gefietst en zelfs geen eigen fiets te hebben. Je krijgt van mij een fiets en helm in bruikleen, zodat je direct op pad kunt.
Wat voor trainingen kunnen mensen bij jou verwachten?
Dat hangt helemaal af van je achtergrond. Bij beginners starten we met een eenvoudige route in het bos, eventueel op een leenfiets. Tijdens die route schat ik in wat we al wel en nog niet kunnen doen. Daarna gaan we de ritten leuker maken door het steeds een beetje moeilijker te maken. De focus ligt in het begin op veiligheid en fietsbeheersing. Vanuit daar gaan we opbouwen. Ik help je ook met alles rondom het fietsen. Welke kleding doe je aan? Hoe stel je een helm goed af? Hoe zit het met handschoenen? Daarnaast help ik je op weg met aanvullende sporten, zoals wandelen, hardlopen, fitness en zwemmen. Dat zijn goede manieren om je conditie en kracht te verbeteren, wat je uiteindelijk ook ondersteunt op de fiets. In het ideale geval werkt je wens om beter te fietsen als motivatie om doordeweeks andere sporten te beoefenen.
Wat vind jij het allerbelangrijkste als je met iemand samenwerkt?
Dat je het plezier vindt in de sport en technisch progressie maakt. Zo kan je uiteindelijk zelfstandig met de sport aan de slag en heb je mij niet meer nodig.
Wat doe je zelf, buiten mountainbiken, om in vorm te blijven?
Toen ik nog wedstrijden deed, reed ik meer op de racefiets dan op de mountainbike. Ook deed ik twee keer in de week aan krachttraining. De laatste jaren heb ik hier ook hardlopen aan toegevoegd. Tegenwoordig is dat zelfs de sport die ik het meeste doe, omdat het zo laagdrempelig is. Minder dan een uur van deur tot deur. Doordat ik doordeweeks hardloop ben ik fit genoeg om in het weekend lekker te mountainbiken.
Zijn er bepaalde doelen die je de komende jaren wilt bereiken?
Ik kijk er heel erg naar uit om afscheid te nemen van mijn eerste klant. Dat diegene het plezier in het sporten heeft gevonden en mij niet meer nodig heeft. Helemaal mooi zou het zijn als ik dan ook nog foto’s krijg van die klant, fietsend in bijvoorbeeld de Alpen of British Columbia in Canada. Als een klant zo enthousiast is, dan heb ik mijn werk ultiem goed gedaan.
Als je één tip zou mogen geven op het gebied van voeding en beweging, wat zou die dan zijn?
Zoek naar structurele oplossingen. Bij sporten betekent dit dat je de sport echt leuk moet vinden. Ik geloof dat mountainbiken daarom een hele goede manier is om meer beweging aan je leven toe te voegen.
Ook trainer worden?
Ook trainer worden op deze site? Meld je aan of schrijf u in voor een account om van start te gaan.