Blogpost
Is fitness aftrekbaar van de belasting?
Veel mensen vragen zich af of ze de kosten voor fitness van de belasting mogen aftrekken. Het kan ondernemers namelijk best een paar euro’s schelen. Onder bepaalde voorwaarden is fitness aftrekbaar, maar niet voor iedereen. Hoe dat zit, gaan we je allemaal uitleggen.
Sporten op kosten van de zaak, kan dat?
Zakelijk sporten is zeker mogelijk bij ondernemingen met personeel. Daarom hoor je regelmatig werknemers zeggen dat ze gaan sporten op kosten van de zaak. Ze krijgen bijvoorbeeld een fitness abonnement met fiscale korting of kunnen terecht in de fitnessruimte van het bedrijf.
Bedrijfsfitness is dus aftrekbaar bij de belastingdienst, omdat het zorgt voor fitte werknemers en een bloeiend bedrijf. Regelmatig sporten draagt bijvoorbeeld bij aan gewichtsverlies, een betere conditie en ook een betere werkhouding. Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de mensen die regelmatig sporten, beter in hun vel zitten.
Mensen die regelmatig sporten kunnen ook beter met stress omgaan, zijn creatiever en hebben meer energie. Bovendien zijn ze minder vaak ziek en kan sporten met collega’s zorgen voor een hechter team. Dat zijn allemaal algemene voordelen. Daarom is zakelijk sporten aftrekbaar van de belasting voor werknemers.
Zijn de kosten van een personal trainer aftrekbaar voor de belasting?
Voor een bedrijf met personeel zijn de kosten van een personal trainer soms ook aftrekbaar. Het hangt af van de redenen om een personal trainer in te huren. Ieder bedrijf moet bij de belastingdienst een duidelijke reden opgeven om het doel van het sporten te verantwoorden.
Het sporten mag niet te maken hebben met persoonlijke doelen, zoals het lopen van een marathon. Het sporten moet juist in het algemene belang van het bedrijf en van de werknemers zijn. Als dat zo is, dan zijn de kosten voor een sportruimte of voor het inhuren van een personal trainer voor een groepstraining dus af te trekken bij de belastingdienst.
Ook als je je werknemers laat sporten in een fitnesscentrum, waar ze personal training krijgen, zijn deze kosten belastingvrij. Het is dan wel een vereiste dat alle werknemers gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid. Of iedereen er ook daadwerkelijk gebruik van maakt, is niet van belang.
Heb je een vennootschap onder firma (vof) of een eenmanszaak met personeel, dan gelden dezelfde regels en mag je het fitness abonnement aftrekken van de belasting.
Mag een zzp’er ook fitness aftrekken van de belasting?
Je zou denken dat de belastingdienst fitness dan ook aftrekbaar maakt voor zzp’ers. Helaas is dat niet het geval. Het gaat hier niet om bedrijfsfitness en daarom zijn de gemaakte kosten niet van de belasting af te trekken. Je mag de uren die je sport ook niet meetellen voor het urencriterium.
De regeling van bedrijfsfitness is echt alleen bedoeld voor personeel. Voor zelfstandige ondernemers is er geen vergelijkbare regeling. Als zzp’er, freelancer of eenmanszaak zonder personeel zul je privé moeten betalen voor je fitness abonnement of je yoga lessen. Het is dus niet zakelijk aftrekbaar.
Hoe vind je een geschikte personal trainer voor je bedrijf?
Ben je een ondernemer en wil je je werknemers de mogelijkheid bieden om voordelig te sporten? Dan kun je via TrainerVinden eenvoudig de juiste trainer vinden. Op ons platform vind je tal van personal trainers die ook groepstrainingen geven.
De groepstrainingen zorgen voor fitte werknemers en kunnen ook bijdragen aan het groepsgevoel. Werknemers die samen sporten hebben vaak een betere band met elkaar dan collega’s die dat niet doen. Het helpt ze ook om beter samen te werken op de werkvloer.
In onze database met personal trainers kun je bij de filters ‘groepstraining’ aanvinken en je kunt ook de woonplaats van een trainer zien. Er zit altijd een geschikte trainer bij jou in de buurt.
Heb je de perfecte personal trainer gevonden die past bij jouw bedrijf? Dan kun je direct contact opnemen!
Ook trainer worden?
Ook trainer worden op deze site? Meld je aan of schrijf u in voor een account om van start te gaan.